Negru, verde sau pe bază de plante, știm că ceaiul este băutura pentru longevitate de care se bucură cei mai longeviv oameni din lume, dar cum funcționează acesta pentru a prelungi longevitatea, a ameliora stresul, a proteja împotriva cancerului și a reduce riscul de boli de inimă?
Cu peste 1.500 de soiuri, fără a include toate amestecurile diferite de plante, este o băutură reconfortantă și plăcută, cu efecte vindecătoare. În zonele albastre, unde este consumat în mod regulat, se crede că este mai sănătos decât apa. Ceaiul verde oferă un sprijin imunitar puternic pentru combaterea bolilor și prelungirea unei vieți de calitate. Frunzele de ceai conțin antioxidanți puternici numiți polifenoli care ajută la prevenirea cancerului, bolilor de inimă, osteoporozei și a altor probleme cronice. Polifenolii se găsesc în mod normal în cantități mari în fructe, legume, cereale, cafea și vin. Polifenolii specifici din ceai se numesc catechine sau EGCG, care sunt mai puternici decat polifenolii continuti oriunde altundeva in natura.
Celulele canceroase au proprietăți speciale care le permit să rămână în viață mai mult decât celulele normale, sănătoase. Când celulele normale mor, celulele canceroase tind să crească și să se răspândească în tot corpul.
Multe studii au prezentat efectele ceaiului verde asupra celulelor canceroase. S-a descoperit că încetinește creșterea celulelor canceroase pulmonare și a tumorilor mamare. Într-o meta-analiză, s-a descoperit că femeile care beau ceai verde în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de sân. În cadrul studiului de screening pentru prostată, plămâni, colorectal și ovar, care a inclus mai mult de 100.000 de persoane, cercetătorii au descoperit că cei care consumau ceai verde aveau un risc general mai scăzut de a face toate tipurile de cancer.
Alte cercetări arată că ceaiul are un efect redus asupra cancerului. Sunt necesare mai multe studii. Chiar dacă juriul continuă să bea ceai pentru a preveni cancerul, există o mulțime de alte beneficii pentru sănătate pe care le puteți obține din consumul de ceai.
În Japonia, ceaiul verde este una dintre cele mai populare băuturi. Într-un studiu efectuat pe peste 40.000 de japonezi care au băut ceai în mod regulat, a existat un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta boli de inimă. Studiile au arătat un risc cu peste 30% mai mic pentru femei și un risc cu peste 20% mai scăzut la bărbați.
Decesele cauzate de accident vascular cerebral au fost chiar mai mici în această populație japoneză, cu peste 60% reducere la femei și peste 40% la bărbați. Se știe că catechinele opresc producția de radicali liberi în artere și țesuturi, ceea ce previne formarea cheagurilor de sânge.
Consumul de ceai verde timp de un an scade tensiunea arterială cu peste 45% la acei subiecți care au băut două căni și jumătate pe zi. Pentru cei care au băut mai mult de două căni și jumătate, hipertensiunea arterială a scăzut cu 65 la sută. De fapt, Jurnalul Colegiului American de Nutriție concluzionează că ceaiul, în special ceaiul verde și EGCG, sunt benefice pentru sănătatea inimii și metabolism.
După cum se dovedește, ceaiul scade și stresul prin creșterea nivelului de relaxare și concentrare. Aminoacidul, L-teanina, contracarează orice cofeină din ceai și agitația care poate fi asociată cu aceasta. Ceaiul este singura modalitate prin care poți obține acest supliment în dieta ta fără a lua un supliment fabricat.
Se spune că aminoacizii cresc activitatea din creier pentru a atinge o stare de concentrare relaxată. Cele mai mari concentrații de L-teanină sunt în soiurile de ceai verde și alb. S-a demonstrat că ajută la scăderea lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau a colesterolului rău, la combaterea acumulării de grăsime corporală, la inhibarea bolilor virale precum răceala sau gripa și la reducerea acumularii de placă pe dinți.